Foto: Mia Ståhl

Kathak Dans

Kathak är en av de 8 klassiska stilarna i Indien, dansen har sina rötter i norra Indien.Det finns tre stora skolor  inom kathak – Jaipur gharana, Benares gharana och Lucknow gharana.  Kathak härstammar  från Sanskrit och betyder  “story teller”. Man säger  hon/han som säger en berättelse. Eller se det som dansad poesi.

Kathak är en dansform med graciösa rörelser utförda i olika tempon. Oftast börjar man från långsamt tempo “Vilambit laya” och går till snabbt “Druttlaya”och avslutar i ett climax “sum”. Tihai är en vanlig fotkomposition (rytmiska fotstampar) som görs till “bols” som följer tablans takt. En Tukra är en danskomposition som framförs både med fotstampar och rörelser.

Dansaren är i en rak position till skillnad från de sydindiska stilarna där man ska ha en djup sittning med utåt vridna knän. De 200 bjällrorna lindade runt vristen följer det rytmiska fotarbetet och skapar hänförande rytmer. Kathak framförs både i berättande form som tex en Thumris, Kavit, Vandana, och som tekniskt utförande tex Aamad, Thatt, Tihai, Tukra. Kariktäristiskt är de snabba virvlande piruetterna och slutpositionen som fryser på sum. Dansen framförs traditionellt av en solodansare till live musiker men grupp formationer har även blivit populärt till förinspelad musik. Eftersom dansen har sina rötter i mogul värden har den inslag av muslimska berättelser och rörelser men har också hinduiska inslag. Speciellt populärt är det att gestalta Krishna.

Bollywood dans har sina rötter i Kathak.  Tex kända hit filmer som Umrao Jaan, Moghul Azam, Pakeeza och den senare Devdas har starka influenser av kathak.

Choreography from "Mardala" Devdas